Sanja Raičković za eKapiju: Sada je važnije nego ikada pružiti podršku i sigurnost zaposlenima

Posted by: Stefan Sarac
Category: Vesti
Sanja Raičković za eKapiju: Sada je važnije nego ikada pružiti podršku i sigurnost zaposlenima
Suština poslovne filozofije kompanije Transfera je usmerenost na zaposlene, njihov razvoj i napredak, te je sa porastom kompanije postalo neophodno formiranje sektora Ljudskih resursa, kao organizacione celine zadužene za kreiranje i sprovođenje kadrovske politike. Ovaj odgovorni zadatak poveren je Sanji Raičković, koja je od 2019. godine na poziciji HR menadžera u Transferi.
 
Postavljanje osnovnih HR procesa pre svega je za cilj imalo uspostavljanje transparentne i otvorene komunikacije, ali i rad na dinamičnim međusektorskim odnosima i uspostavljanju karijernog sistema napredovanja.
 
Kroz znanja stečena tokom svojih studija na Kriminalističko-policijskom univerzitetu, a potom i na master studijama na Fakultetu organizacionih nauka, na odseku za ljudske resurse, Sanja Raičković je koordinirala svim aktivnostima na projektima koji se tiču zaposlenih.
 
Na vrhu liste prioriteta postavljeno je osnivanje Transfera Akademije, sa definisanjem programa obuka za različite kategorije zaposlenih, uključujući novozaposlene, mlade talente i menadžere. Program obuka za grupu mladih talenata podrazumeva da, pored različitih treninga koji imaju za cilj sticanje i razvoj menadžerskih veština, talenti imaju dodatne praktične obuke kroz individualni rad sa svojim mentorima. Ovaj projekat pokrenut je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) koja je prepoznala značaj zapošljavanja mladih ljudi i njihovog oblikovanja u menadžere.
 
– U kompaniji se razvija i neguje kultura feedback-a, koja podrazumeva da zaposleni kvartalno obavljaju razgovore sa svojim menadžerima, gde mogu da dobiju povratnu informaciju o svom napretku kao i da otvoreno kažu ukoliko se suočavaju sa nekim poteškoćama. Zaposleni se ohrabruju na različite načine da daju svoje predloge, bilo anonimno ili kroz razgovor sa HR menadžerom, koji im je u svakom trenutku na raspolaganju. Forme su različite, ali jedno je sigurno – želimo da se glas svakog zaposlenog čuje – ističe Sanja Raičković.
 
S obzirom na to da kompanija neguje otvorenost i različitost, ne čudi što se među zaposlenima u Transferi, pored saobraćajnih inženjera, koji su podrazumeva se najbrojniji, nalaze i diplomci različitih drugih fakulteta, od ekonomista i inženjera organizacionih nauka do filologa i mnogih drugih profesija. Stručna sprema i radno iskustvo imaju značajnu ulogu, ali inicijativa i inovativnost u kombinaciji sa voljom i posvećenošću su kompetencije za koje u Transferi veruju da zagarantovano vode do uspeha.
 
– Naš slogan je već svima poznat – Transfera su ljudi. Ova rečenica vrlo jasno definiše i značaj sektora Ljudskih resursa i odgovornost koju taj sektor ima u našoj kompaniji. Dodatni izazovi funkcije koju obavljam pogotovo su izraženi u vreme pandemije virusa covid 19, kada je pravovremena i tačna komunikacija od neprocenjive vrednosti. Sada je važnije nego ikada pružiti podršku i sigurnost zaposlenima i brinuti kako o fizičkom zdravlju, sprovođenjem svih preventivnih mera i preporuka, tako i o mentalnom zdravlju zaposlenih. Jedino na takav način možemo sačuvati osnovnu vrednost kompanije i posvetiti se projektima planiranim za narednu godinu – zaključuje Raičković.
 
Kompanija Transfera ranije je objavila da u 2020. ostaje na projektovanom budžetu i da u ovoj godini očekuje rekordni rezultat. Ovo je ujedno i potvrda značaja Transferine usmerenosti na zaposlene.

Preuzeto sa portala eKapija.