Od prvog karijernog koraka na putu neprekidnog rasta i razvoja – Stefan Radivojević, direktor Klijent servisa u kompaniji Transfera

Posted by: transfera
Category: Uncategorized
Stefan Radivojević, direktor Klijent servisa u kompaniji Transfera

1. Protekla godina je za Transferu od velikog značaja, obeležili ste 10-godišnjicu uspešnog poslovanja i učvrstili poziciju jedne od najvećih i najbrže rastućih logističkih kompanija u Srbiji i regionu. Kako ocenjujete 2023. u poslovnom smislu i na koji način se Transfera izborila sa izazovima tokom krize u industriji i svetu?

Transfera je u 2023. godini obeležila deceniju uspešnog poslovanja, tokom koje se razvila u jednog od regionalnih lidera u domenu transporta, carinskog zastupanja, skladišno – manipulativnih operacija i distribucije, i zaista je velika čast biti deo tog puta. Kada smo se u drugoj polovini 2022. godine susreli sa globalnom ekonomskom krizom, koja se nastavila i tokom 2023, bilo je jasno da će to biti izazov za mnoge industrije širom sveta. Međutim, Transfera se može pohvaliti širokim opsegom poslovanja – udeo pojedinačnih industrija u našem poslovanju manji je od 5%, što nas čini manje podložnim direktnim uticajima krize i pruža nam stabilnost koja je ključna u promenljivim ekonomskim uslovima.

Iako su postojali izazovi, 2023. godinu smo završili sa istim nivoom prihoda kao prethodne godine, uz rast broja zaposlenih – od 381 došli smo do ukupno 440, povećali smo broj poslovnica u Srbiji na 26, proširili poslovanje na teritoriju Bosne i Hercegovine otvaranjem dve nove poslovne jedinice – Sarajevo i Nova Gradiška, implementirali smo nova rešenja, napredne softvere i tehnologije, a glavni fokus nam je bio na železničkom i intermodalnom transportu, čime smo postavili ključne segmente našeg razvoja.

2. Šta kompanija čini kako bi išla u korak sa aktuelnom zelenom agendom i koliko je aktivna na polju zaštite životne sredine? Koliko ulažete u ovaj segment poslovanja?

U prethodnom pitanju spomenuo sam fokus na intermodalni transport koji nas je pratio tokom cele 2023. godine, kao važan deo strategije Transfere u implementaciji i razvoju zelenog transporta. Krajem novembra 2023. godine, pokrenuli smo novi servis – prvi teretni voz sa intermodalnog terminala u Kruševcu, čija je finalna destinacija Zapadna Nemačka. Ovaj korak ima za cilj smanjenje štetnih emisija ugljen-dioksida tokom transporta, kao i smanjenje troškova u međunarodnom transportu robe.

Direktni benefiti ovog servisa ogledaju se u sledećem – samo jedan ovakav voz sa 30 vagona bi na spomenutoj relaciji na godišnjem nivou rezultirao uštedom količine štetnih emisija ugljen-dioksida koju bi proizveo jedan kamion obilazeći približno 70 puta planetu Zemlju.

Još jedan korak ka cilju veće održivosti je i činjenica da smo zajedno sa kompanijom Green Energy 360, svojim dugogodišnjim partnerom i članicom Comtrade grupacije, započeli projekat implementacije solarnih panela na krovnoj površini Transfera logističkog centra (TLC1) u Novim Banovcima, čime smo omogućili prelazak na održive izvore energije.

3. Transfera ima tradiciju saradnje sa fakultetima u Srbiji. Na koji način pruža podršku mladim studentima?

Tako je – naše partnerstvo sa obrazovnim institucijama u Srbiji traje dugi niz godina i slobodno mogu reći da imamo sjajnu, višestruku saradnju. Uz pomoć profesora sa Fakulteta organizacionih nauka prethodne godine započeli smo analizu i mapiranje svih procesa na nivou kompanije, ali i svakog sektora ponaosob. Zajedno radimo na optimizaciji trenutnog stanja i implementaciji novih rešenja, koji će značajno unaprediti sve procese u Transferi. Pored toga, u okviru Transfera akademije pokrenute 2019. godine, organizujemo redovna predavanja profesora sa različitih fakulteta na teme iz industrije, ali i na teme koje se tiču liderstva i menadžmenta. 

Dodatno, kao kompanija posvećeni smo profesionalnom razvoju mladih ljudi – naš HR sektor posebnu pažnju pridaje regrutaciji mladih talenata bez prethodnog radnog iskustva, pružajući im priliku da svoju karijeru započnu u logistici. U ovom domenu, blisko sarađujemo i sa Saobraćajnim fakultetom Univerziteta u Beogradu i kroz različite programe i prakse nastojimo da ih podržimo u učenju i razvoju novih veština. Ponosni smo što se možemo pohvaliti mladim kolektivom koji čini preko 70 mladih inženjera, a Transfera, kao i svi mi smo tu da ih usmerimo i podržimo na putu ka ličnom razvoju i napretku.

4. Korporativna i društvena odgovornost je još jedna odlika Vaše kompanije. Recite nam nešto više o aktuelnim humanitarnim akcijama, sponzorstvima i ostalim aspektima društveno odgovornog poslovanja?

Mogu slobodno reći da smo, u poslednjih deset godina, kao kompanija postali prepoznatljivi i po snažnoj posvećenosti društveno odgovornom poslovanju, posebno u domenu humanitarnih akcija, donacija i sponzorstava.

Od početka poslovanja odazvali smo se, ali i samoinicijativno pomogli brojnim udruženjima poput Svratišta za decu, Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja, Instituta za majku i dete, Unicef-a, Banke hrane, Udruženja roditelja dece obolele od malignih i drugih retkih bolesti. Naš cilj je da podržimo one kojima je to najpotrebnije i da istovremeno pružimo pozitivan primer i motivišemo druge kompanije i pojedince da se uključe i da zajedno stvorimo bolji svet za one koji su to najviše zaslužili.

Kao i do sada, u narednom periodu nas očekuju novi humanitarni projekti u koje će se uključiti čitav Transferin tim; zaista sam ponosan što sam deo kompanije koja kontinuiramo pruža pomoć najugroženijim grupama društva, među kojima je posebno naglašena briga o deci.

5. Kako vidite svoj lični pečat u kompaniji i kakav je bio vaš put od početka karijere do pozicije u top menadžmentu?

Moje iskustvo u Transferi je od samog početka bilo izuzetno inspirativno i oblikovalo je moju karijeru, ali i mene lično na različite načine. Pre završetka Saobraćajnog fakulteta, 2014. godine pridružio sam se Transferi u sektoru Međunarodnog drumskog transporta, u okviru kog sam proveo prve dve godine. Nakon toga, moj put se nastavlja u Carinskom sektoru – usledilo je polaganje ispita za carinskog agenta, poseta carinarnicama i direktan rad sa ispostavama, gde sam imao priliku da „iz prve ruke“ naučim i savladam sve carinske procedure i procese.

Sa ove tačke gledišta, promena uloga i rotacija kroz različite sektore kompanije omogućila mi je da savladam veštine i znanja neophodne da bih razumeo ceo proces funkcionisanja i naučio kako Transfera “diše”. Kako me je kroz ceo karijerni put pratio rad sa klijentima, nakon što su generalni direktor i direktor poslovnog razvoja naše kompanije oformili jak sektor Klijent servisa, logičan sled okolnosti je bio da se uključim u taj aspekt poslovanja. Nekoliko godina kasnije, kroz mnogo truda, rada, zalaganja, novih klijenata, službenih putovanja, usledio je novi korak u mojoj karijeri – mesto na kome se i danas nalazim.

Transfera je jedna od retkih kompanija kod koje se početni tim – core celog poslovanja nije promenio. Kada ste okruženi sjajnim ljudima koji dele istu misiju kao i vi, žele da naprave promenu, poboljšaju poslovanje, dovedu poslovanje na neki viši nivo, zaista ništa nije teško.

6. Kakvi su planovi kompanije za predstojeću godinu? Da li očekujete proširenje poslovanja i u kojim segmentima?

U narednoj godini ćemo nastaviti aktivno da radimo na poboljšanju u svim segmentima, te nas očekuju nove saradnje, regionalna proširenja, investicije u napredne tehnologije i nova softverska rešenja. Fokusiraćemo se na dalji razvoj intermodalnog transporta, proširenje skladišnih kapaciteta, kao i implementaciju održivih praksi u svim aspektima poslovanja. Jedno je sigurno – odlučno koračamo utabanim putem koji vodi u nove poslovne pobede!